неділю, 6 листопада 2016 р.

Пошук відомостей у мережі Інтернет. Безпечне користування Інтернетом. Авторське право.

Інформація для учнів 5-х класів
Інтернет - це найбільша та найвідоміша із сучасних глобальних мереж, що об'єднує комп'ютери та комп'ютерні мережі всього світу.
Для передавання даних в Інтернеті використовують швидкісні канали зв'язку.
З Інтернету кожна людина отримує для себе цікаві та корисні відомості. Але кількість відомостей в Інтернеті дуже велика і постійно збільшується. Знати адреси всіх сайтів, матеріали яких можуть бути  корисними для вас, неможливо. Для пошуку потрібних відомостей можна скористатися пошуковими системами.
Пошукові системи - це програми, які призначені для пошуку в Інтернеті веб-сторінок з потрібними відомостями. За даними сайта I.ua серед українських користувачів найпопулярнішими є пошукові системи Google та Яндекс.
Пошук в Інтернеті схожий на пошук у довідковій системі текстового процесора. Спільним у них є принцип пошуку за ключовими словами.

У вікні браузера потрібно відкрити головну сторінку пошукової системи Google з адресою google.com.ua. На цій сторінці є поле для введення ключових слів пошуку. 

Пошук може розпочатися вже під час уведення в поле пошуку ключових слів. У результаті у вікні браузера відобразиться список гіперпосилань для переходу на веб-сторінки, у тексті яких присутні ключові слова.

Під кожним гіперпосиланням розміщено адресу веб-сторінки, на яку відбуватиметься перехід, та коротка цитата - кілька слів, вибраних зі знайденої сторінки. Прочитавши цитату, можна здогадатися, чи знайдете ви на цій сторінці потрібний матеріал.
У ході пошуку може бути отримано дуже багато гіперпосилань. У вікні браузера відображаються, як правило, посилання на десять веб-сторінок. Для перегляду наступних результатів пошуку потрібно вибрати номер іншої сторінки в нижній частині веб-сторінки.
Під час вибору деякого гіперпосилання відповідна веб-сторінка відкривається на тій самій вкладці у вікні браузера. Якщо ж ви хочете переглянути кілька веб-сторінок у різних вкладках, то можна в контекстному меню гіперпосилання вибрати команду Відкрити посилання в новій вкладці.
Якщо ви знайшли на одній з веб-сторінок потрібні вам відомості, то пошук можна вважати завершеним. Якщо потрібний матеріал не знайдено, то можна змінити ключові слова та виконати повторний пошук.
В Інтернеті, як у великому місті, є багато привабливого, але є й певні небезпеки. Для того щоб захистити себе від цих небезпек, потрібно дотримуватися кількох правил:
1. Захист особистих даних: не можна повідомляти свою адресу та інші відомості про себе і свою родину незнайомим людям. 
2. Захист від шкідливих програм: деякі веб-сторінки можуть містити шкідливі програми. Для захисту від шкідливих програм створені спеціальні програми, які повинні бути встановлені на комп'ютері та захищати його.
3. Захист від загрозливого вмісту: якщо на деякій веб-сторінці ви побачите текст образливого змісту або такий, що закликає вас до  неправильних вчинків, агресії, викликає у вас неприємні відчуття, то потрібно повідомити про це дорослих.
Усі ресурси Інтернету: тексти, зображення, музичні твори, відео тощо - мають своїх власників. І права на ці матеріали належать саме власникам. Лише вони мають право розповсюджувати ці матеріали, підписувати своїм іменем, отримувати винагороду. Ці права називають авторськими, і їх охороняє закон про захист авторських прав.
Якщо людина видає чужі матеріали за свої, ставить своє прізвище під чужим текстом або фотографією, то таке порушення називають плагіатом.
Використовуючи чужі матеріали з Інтернету, потрібно дотримуватись певних правил, щоб не порушити закон про захист авторських прав:
1. Запитувати дозвіл на використання матеріалів у їх автора.
2. Використовуючи цитати з тексту, обов'язково вказувати адресу сайта, звідки вони були скопійовані.
3. Не розповсюджувати чужі твори без дозволу автора.



(За матеріалами підручника Й.Я.Ривкінда, Т.І.Лисенко та ін. Інформатика 6 клас)

Домашнє завдання:
1. Опрацювати теоретичний матеріал;
2. Виконайте пошук в Інтернеті відомостей для складання пам'ятки "Правила особистої гігієни".  Виберіть рекомендації щонайменше з трьох різних веб-сторінок. Створіть пам'ятку у вигляді презентації, на останньому слайді розмістіть адреси веб-сторінок, з яких отримано матеріали. Збережіть презентацію на флеш-пам'яті.


Немає коментарів:

Дописати коментар