вівторок, 8 листопада 2016 р.

Базові алгоритмічні структури

 Інформація для учнів 7-х класів   
    Алгоритми можна подати за допомогою однієї з форм, а саме: словесною, графічною, спеціальною (мовою програмування).
     Словесна форма - це запис алгоритму у вигляді послідовності команд, кожна з яких має  свій порядковий номер і записана людською мовою спілкування.
     Графічна форма - це подання алгоритму у вигляді блок-схеми. У цьому випадку кожну вказівку записують у зображенні геометричної фігури (блоці) певного вигляду. Блоки з'єднують між собою стрілками, які вказують напрям переходу до виконання наступної вказівки. Основні елементи блок-схеми алгоритму:
     
Базові структури алгоритмів (керуючі структури) - це способи керування процесом обробки даних.
       Існує три базові структури алгоритмічної конструкції:
1. Лінійні  (слідування);
2. Умова (розгалуження);
3. Цикли (повторення).
     Операція розгалуження - це вказівка виконати одну з двох команд: команду 1 або команду 2 залежно від істинності чи хибності деякого твердження (логічного виразу). Якщо твердження вірне, то виконується команда 1 і на цьому виконання операції розгалуження закінчується. Якщо ж твердження хибне, то виконується команда 2 і на цьому виконання операції розгалуження закінчується. Таке розгалуження називається повним.
 Окремим випадком розгалуження є неповне розгалуження, коли у разі хибного твердження ніякі операції в розгалуженні взагалі не виконуються.
  Повне розгалуження завжди можна подати у вигляді слідування двох неповних.
      Розрізняють два типи циклів: цикл-ПОКИ та цикл-ДО.
У структурі цикл-ПОКИ для виконання операції повторення спочатку треба визначити, істинне чи хибне твердження. Якщо твердження істинне, то виконують команди і знову повертаються до визначення істинності твердження. Якщо твердження хибне, то виконання команд вважається закінченим. Отже, поки твердження істинне, потрібно повторювати виконання команд і повертатися до визначення істинності твердження.
У структурі цикл-ДО спочатку виконуються команди, а потім визначається істинність твердження. Якщо твердження хибне, то знову виконуються команди і визначається істинність твердження. Якщо твердження істинне, то виконання вказівки вважається закінченим. Отже, виконання команд та визначення істинності твердження повторюються до настання істинності.
У структурі цикл-ПОКИ операція може не виконуватись жодного разу. У структурі цикл-ДО операція буде виконана принаймні один раз.

Домашнє завдання:
1. опрацювати теоретичний матеріал;
2. виконати письмово завдання: запишіть алгоритм з повсякденного життя, в якому реалізовано одну із базових структур алгоритмів.






Немає коментарів:

Дописати коментар