неділю, 18 грудня 2016 р.

Додавання малюнків із файлу та їх форматування

Інформація для учнів 5-х класів
В документі можуть міститись не тільки фрагменти певного тексту, а й різноманітні графічні об'єкти, до яких відносяться:

  • графічні зображення з файла;
  • картинки з вбудованих колекцій, фігури;
  • діаграми різних типів, об'єкти SmartArt;
  • художній текст, художні рамки.

       Більшість дій з графічними об'єктами проводять аналогічно до дій у редакторі презентацій MS PowerPoint, з яким ви ознайомились у початковій школі.
Вставка в текстовий документ готових графічних зображень здійснюється за допомогою головного меню Вставка. Додавання графічних зображень можна здійснити з файлів або з колекції кліпів.
Рисунок - це графічне зображення з файлу, а графіка (картинки) - це з колекції Microsoft Office.
Графічні зображення, вставлені в текстовий документ, мають певні властивості:

  • розмір зображення;
  • спосіб обтікання зображення текстом;
  • колір, товщина та тип ліній контуру;
  • спосіб розташування на сторінці тощо.
   З більщістю з них ви вже ознайомилися під час роботи з графічними зображеннями на слайдах презентацій. Новими для вас є такі:

  • спосіб обтікання зображення текстом - визначає спосіб взаємного розміщення тексту і рисунка на аркуші (може набувати таких значень: у тексті, навколо рамки, навколо контуру, за текстом, перед текстом тошо);
  • розташування на сторінці - визначає спосіб розміщення на сторінці (властивість може набувати значення: зверху ліворуч, посередині по центру тощо).
   Текстовий процесор MS Word містить вбудований векторний графічний редактор, який дозволяє створювати нескладні графічні зображення з геометричних фігур, які поділяються на декілька груп: лінії, основні фігури, фігурні стрілки, фігури для формул, блок-схема, виноски, зірки та стрічки.
   Для вставлення цих графічних зображень у текстовий документ використовують пункт головного меню Вставка - вкладка Зображення - Фігури - для вставлення в документ геометричних фігур (прямокутників, овалів, ліній, зірок  тощо). Вставлену фігуру можна редагувати (змінювати розміри та нахил, використовуючи маркери розміру та обертання, копіювати, переміщувати, видаляти) і форматувати (змінювати товщину та колір ліній контуру, колір та спосіб заливки тощо).
   Операції копіювання, переміщення, видалення цих графічних зображень у текстовому документі виконують відомими вам способами: з використанням буфера обміну, сполучень клавіш, елементів керування Стрічки властивостей.
    Форматування графічних зображень виконують з використанням інструментів тимчасової вкладки Формат, яка автоматично з'являється після вибору рисунка на Стрічці в розділі Інструменти для зображення.
   Microsoft Word дозволяє користувачм розміщувати в документах фігурний текст (текст WordArt). Зазвичай цей текст використовують для оформлення заголовка документа, підписів до ілюстрацій тощо.
   З об'єктами WordArt ви також ознайомились у початковій школі під час вивчення теми "Редактор презентацій".
   Естетично оформити документ можна, використавши рамку по периметру сторінки. Для цього слід вибрати вкладку Розміика сторінки - група інструментів Фон сторінки - Межі сторінок. Художню рамку можна змінити: наприклад, її розмір, вигляд, вибраний  рисунок тощо.


Домашнє завдання:
1. опрацювати теоретичний матеріал;
2. створити новорічну листівку та зберегти її на флеш-пам'ять.



Немає коментарів:

Дописати коментар