неділю, 18 грудня 2016 р.

Проектування та розробка розгалужених презентацій. Гіперпосилання і елементи управління в презентаціях. Вбудовані та зв'язані об'єкти в презентаціях.

Інформація для учнів 8-х класів

За структурою презентації можуть бути лінійними, або розгалуженими. У лінійних презентаціях переходи можливі від попереднього зображення до наступного і навпаки. Лінійні презентації мають значне поширення, досить просто і швидко створюються. Презентації з розгалуженою структурою, або інтерактивні презентації, відрізняються тим, що в них можливі переходи від однієї групи зображень до іншої, наприклад, – з використанням систем меню.На слайдах можна розташовувати спеціальні елементи керування – гіперпосилання. Їх використовують під час показу презентації для переходу від одного слайда до іншого (так звана навігація), запуску якоїсь програми, відтворення кліпу, відкривання веб-сторінки або файлу тощо. Зробити гіперпосиланням можна будь-який обʼєкт слайда, наприклад текстовий фрагмент, рамку, зображення. Зовні текстове гіперпосилання відрізняється від звичайного тексту підкресленням, а також тим, що в режимі демонстрації слайда в разі наведення на посилання курсору миші той набуває форми руки з піднятим вказівним пальцем.

Для створення гіперпосилання  потрібно виділити фрагмент тексту на слайді та виконати команду Вставка - Гіперпосилання. У вікні Вставка гіперпосилання, що відкриється, слід повʼязати гіперпосилання з певним обʼєктом - файлом, веб-сторінкою, місцем в документі (слайдом), новим документом або адресою електронної пошти, вибираючи на панелі у лівій частині діалогового вікна тип обʼєкта і конкретизуючи його у ділянці праворуч.  Якщо посилання вказує на веб-сторінку або файл, то для їх відкривання запускатиметься відповідна програма.
Крім гіперпосилань, на слайдах можна розташовувати й інші елементи керування – так звані кнопки дій. Їх також використовують під час показу слайдів для виконання певних операцій: навігаційних переходів, запуску програм, відкриття файлів тощо.
Кнопки дій додають до слайда за допомогою Вставка - Фігури. Після вибору кнопки бажаного вигляду та клацання на певному місці слайда зʼявиться зображення кнопки та відкриється діалогове вікно Настройка дії.
Такі самі дії можна повʼязати з виділеними фрагментами тексту, рамками та іншими графічними обʼєктами.
 Перелік обʼєктів, які можна вставляти у презентацію, далеко не вичерпується типами, які було розглянуто. Для вставлення обʼєктів інших типів слід  виконати команду  Вставка - Обʼєкт, у списку Тип обʼєкта обрати потрібний рядок  і клацнути Ок.
У результаті буде запущено програму для створення обʼєкта, після завершення роботи якої новостворений обʼєкт буде вставлено у слайд. Коли створення обʼєкта завершено, для повернення до презентації достатньо просто клацнути мишею поза його межами або натиснути клавішу Esc.
 Обʼєкти, вставлені у презентацію в такий спосіб, називають вбудованими, тобто такими, що підтримують прямий звʼязок із материнською програмою. Після вставлення вбудованого обʼєкта його можна легко редагувати подвійним клацанням, яке відкриє відповідну програму або надасть доступ до її засобів, або через контекстне меню.
 Вбудований обʼєкт суттєво збільшує розмір файлу презентації, оскільки зберігається разом із документом. Щоб зменшити цей розмір, обʼєкт можна не вбудовувати, а зберегти в окремому файлі, а потім дати на нього посилання так саом, як це роблять для великих зображень. Для цього у діалоговому вікні Вставка обʼєкта слід вибрати перемикач Створити з файлу, за допомогою кнопки Огляд знайти потрібний файл, встановити прапорець Звʼязати і клацнути Ок.

  Домашнє завдання:
1.  опрацювати  теоретичний матеріал;
2.  створити слайд зі списком у презентації «Сім чудес України» та розмістити на ньому кнопки переходів на слайди з відповідними назвами.

Немає коментарів:

Дописати коментар